Download Klif-magazine
social media

Vijf do’s-and-don’ts voor Social Media

Sociale media hebben tal van voordelen en niet alleen voor jou als user, maar ook voor jouw bedrijf. Zo heb je een massaal bereik, creëer je een band met je doelpubliek, vergroot je je merkbekendheid en bovendien is het een extra kanaal om jouw boodschap over te brengen naar je (potentiële) klanten. Zoek jij nog naar dé manier om jouw sociale media op de juiste manier in te zetten en je merk een boost te geven? Deze do’s-and-don’ts helpen je al een eind op weg.

Do’s:

  1. Wees consistent

    Het is logisch dat mensen zich meer betrokken voelen wanneer je consistent post. Berichten delen op vaste dagen en vaste tijdstippen is een absolute aanrader. Zo weten je volgers perfect wanneer ze jouw content kunnen verwachten. Op welke dagen je het best post en om hoe laat verschilt per kanaal. Gebruik analysetools of bekijk je statistieken om na te gaan wanneer jouw volgers het meest actief zijn op sociale media.

    social media

    Om consistent te posten zonder al te veel tijd te verliezen, kan je best vooruit plannen. Een contentkalender voor de komende maand is daarvoor een uitstekend hulpmiddel. Zo heb je een duidelijk overzicht van wat je wanneer wil posten en creëer je veel makkelijker variatie in je onderwerpen. Bovendien kan je tools, zoals Kontentino, gebruiken om je berichten in te plannen. Zo verlies je geen onnodige tijd doorheen de maand.

    Daarnaast is het ook heel belangrijk om consistent om te gaan met je huisstijl en tone of voice. Op deze manier blijf je herkenbaar voor je volgers op al je communicatiekanalen.

    • Gebruik consistent je hashtags
    • Maak je beelden op in je huisstijl
    • Gebruik voldoende emoji’s
    • Hou je aan het kleurenpallet van je huisstijl
    • Kies of je je doelgroep aanspreekt met ‘je’ of ‘u’ en blijf bij je keuze.
  2. Variatie is key!

    En dit mag je letterlijk nemen op alle mogelijke vlakken. Vertel bijvoorbeeld niet altijd dezelfde boodschap. Je mag best eens zaken herhalen, maar je wil niet dat mensen afhaken. Daarom is het belangrijk om origineel en interessant te blijven.

    Het is ook leuk om je content te delen in verschillende vormen. Je kan bijvoorbeeld afwisselen tussen foto’s en video’s, want altijd hetzelfde posten is saai. Video’s worden bovendien vaker bekeken op sociale media.

    Daarnaast kan je ook variatie brengen in de kwaliteit van je beeldmateriaal. Professionele beelden zijn zeker een must. Toch is het geen slecht plan om af en toe eens af te wisselen met een foto die je snel genomen hebt. Mensen vinden het belangrijk dat een merk ‘echt’ is en door soms een meer spontane foto te gebruiken, blijf je authentiek.

  3. Gebruik #hashtags

    Een hashtag vergroot je bereik, creëert meer engagement en zorgt ervoor dat de zichtbaarheid van je post toeneemt. Gebruik dus zeker hashtags, maar overdrijf niet. Het belangrijkste is dat je hashtags passen bij je content. Ga ook niet alleen voor de populairste hashtags, want dan heb je veel meer concurrentie. Specifiekere hashtags zijn vaak een betere keuze, omdat je je op die manier richt op een specifieker doelpubliek. Een combinatie van populaire en specifieke hashtags kan ook zeker goed werken.

  4. Focus op relaties

    Sociale media, de naam zegt het zelf: wees sociaal! Het doel van sociale media is een band creëren met je volgers. Dat bereik je alleen maar door met hen in gesprek te gaan en een ‘communitygevoel’ te creëren. Ga de interactie aan door bijvoorbeeld vragen, polls of korte quizzen te plaatsen op je story en feed. Reageer ook als ze jouw vragen beantwoorden of als ze zelf vragen stellen. Jouw volgers zijn misschien wel (potentiële) klanten, dus leer ze kennen.

  5. Maak een businessaccount of zakelijke pagina

    Bij zakelijke accounts heb je toegang tot meerdere features en statistieken. Zo zie je perfect wie je doelgroep is, waarvan ze afkomstig zijn, wat hun leeftijd is, wanneer ze actief zijn, enzovoort. Deze interessante insights kan je gebruiken om je content en campagnes beter af te stemmen op jouw doelpubliek.

    Ook een duidelijke, leuke bio is cruciaal op sociale media. Het zegt namelijk wie je bent en wat je doet en is een soort eerste indruk die je je volgers geeft als ze op jouw profiel terechtkomen. Een eerste indruk maak je maar 1 keer, dus zorg ervoor dat deze goed is. Hou je bio helder, gebruik eventueel emoji’s om het wat luchtig te houden en vergeet zeker niet alle belangrijke gegevens te vermelden, zoals je website en contactgegevens.

Don’t:

  1. Enkel op 1 medium blijven

    Communiceren via verschillende kanalen is zeker een aanrader, maar zet niet elk communicatiekanaal zomaar in. Welk medium je ook kiest, het moet passen bij je merk en doelen.

    Elk socialmediakanaal heeft een eigen doel en doelpubliek. LinkedIn focust zich bijvoorbeeld op de B2B-sector waardoor je er andere content terugvindt dan op Instagram. Welke kanalen uiteindelijk het best passen bij jouw bedrijf moet je ondervinden. Test de verschillende kanalen en analyseer aan de hand van je statistieken wat het best scoort bij jouw doelgroep.

    social media
  2. Spelfouten

    Waar je ook spelfouten maakt, het komt onprofessioneel over. Als je website, socialmediaposts of brochures vol schrijffouten staan, gaan klanten jou nooit vragen om iets te schrijven of te maken. Dat geldt ook voor berichten of ads op sociale media. Door spelfouten grijp je ongetwijfeld naast veel kansen en dat wil je natuurlijk niet. Teksten nalezen of dubbelchecken kan dus absoluut geen kwaad.

  3. Likes of volgers kopen

    Hoe aantrekkelijk het voorstel misschien ook klinkt, het is waarschijnlijk de grootste fout die je kan maken. Volgers genereren, daar kruipt tijd en moeite in en dat moet je verdienen. Uiteindelijk zijn aangekochte volgers geen potentiële klanten dus wat levert het eigenlijk op? Leg je focus liever op kwaliteit en zorg voor relevante content. Dan zullen je volgers en likes vanzelf groeien.

  4. Te veel tekst op je beelden plaatsen

    Er is niemand op sociale media die boeken tekst wil lezen, laat staan op afbeeldingen. Je moet je volgers praktisch in één seconde prikkelen om je post of ad te bekijken. Hou daarom de tekst op je beelden (en eigenlijk ook in je caption) kort, krachtig en to the point.

  5. Niet reageren op negatieve reacties

    Slechte reviews of opmerkingen horen er helaas bij. Zolang het er niet al te veel zijn, is dat ook niet zo erg. Maar ze negeren is dat wel. Bovendien laat de persoon in kwestie achteraf soms een positieve reactie achter als je beleefd reageert en, indien mogelijk, een oplossing voorstelt.

laat van je horen

Laat van je horen!

Advies nodig?
Onze project managers helpen je graag verder.

Say hi to our clients.

Eén voor één ondernemingen die het belang van een sterk merk en een vlotte communicatie inzien. Just the way we like it.

Logo - Mediamarkt Logo - CLdN Logo - Buderus Logo - ubbink Logo - tomtom Logo - DC Belgium Logo - Wilo Logo - Polypreen Logo - Bosch Logo - Mylène Logo - Orpea Logo - Multimasters Logo - ERA Logo - Haier Logo - Oiltanking Stolthaven

LDL is a member of the Klif Group.

Volg ons op Instagram